Potrebna je hitna reakcija institucija

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj!“ najoštrije osuđuje nasilno rušenje kuće J.J. iz Leštana kraj Beograda od strane njenog bivšeg muža. Podsećamo da su u subotu mediji preneli informaciju da je bivši suprug srušio potkrovlje kuće u kom su živele J.J. i njihova zajednička ćerka. Na svu sreću niko nije povređen u ovom nasilnom i bezumnom činu.

Ovaj novi i do sada nezamisliv vid nasilja koji je sproveden, kao nastavak prethodnog porodičnog nasilja, zahteva hitnu reakciju nadležnih institucija. U pitanju je svesna manipulacija nasilnika, sa ciljem ugrožavanja lične bezbednosti kako bivše supruge, tako i njihove zajedničke ćerke. Tužilaštvo u svetlu prethodno izrečenih mera zbog porodičnog nasilja, mora ovu manipulaciju da prepozna i adekvatno na nju odgovori, kako bi se potencijalna dalja eskalacija nasilja zaustavila.

Mržnja, ljubomora i osveta prema bivšoj supruzi su nesporni motivi ovog dela i za očekivati je da se nasilje ponovi u nekom drugom, težem obliku. Nadležne institucije moraju sa izuzetnom ozbiljnošću da sagledaju novonastalu situaciju i učine sve kako nasilnik ne bi dobio priliku da učini neko novo delo. Podsećamo da su prethodnog vikenda u Srbiji ubijene još dve žene, a jedna teško ranjena.

Pravo nasilnika na raspolaganje i odnos prema sopstvenoj imovini, nije i nikada ne može biti iznad lične bezbednosti i prava na bezbedan život žrtava nasilja. Rušenjem objekta bez ikakvog nadzora, u nekontrolisanim uslovima, nasilnik je ne samo ugrozio bezbednost bivše supruge i ćerke, već je istovremeno ugrozio i bezbednost drugih lica i objekata u neposrednoj blizini.

Neophodno je da policija sprovede novu procenu rizika po bezbednost kako žene tako i maloletne ćerke i u saradnji sa tužilaštvom sprovede dalje radnje kojima bi se nasilnik sankcionisao. Centar za socijalni rad mora da žrtvama nasilja obezbedi adekvatan i neophodan smeštaj, zadovoljenje osnovnih životnih potreba, do rešavanja nastalog stambenog problema.

Pozivamo sve institucije da problemu nasilja prema ženama pristupe sa izuzetnom ozbiljnošću I dužnom pažnjom i da sve svoje zakonske obaveze sprovode maksimalno posvećeno I profesionalno, kako bi se zaštitili životi svih žrtava nasilja.

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj!“ Poziva sve progresivne i nenasilne muškarce da nam se pridruže u borbi protiv nasilja prema ženama.

O inicijativi

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj!“ je okupila muškarce koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama. Oni su se potpisujući povelju “Muškarci protiv nasilja nad ženama” obavezali da će reagovati na svako ispoljavanje nasilja i da nikada neće posegnuti za bilo kojom vrstom nasilja prema ženama – fizičkom, verbalnom, seksualnom, psihološkom, ekonomskom ili nekom drugom.

Potpisujući povelju inicijativi se mogu priključiti svi drugi muškarci koji dele vrednosti nenasilja i poštovanja ženskih prava.

Priključite se i našoj Viber zajednici

Istaknuti vizuelni umetnik Slavimir Stojanović Futro je volonterski kreirao vizuelni identitet inicijative. Hvala mu beskrajno na tome.

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj!“ je članica MenEngage Europe mreže.