Prevencija nasilja

 

Ovo je mali informativni kutak u kom želimo da vam pružimo informacije o nasilju prema ženama i pomognemo da nasilno ponašanje lakše prepoznate. Znamo da svi muškaraci nisu nasilnici i zato smo ovde da učimo i reagujemo. Na žalost statistika pokazuje da su za preko 85% partnerskog nasilja odgovorni muškarci. Zato i govorimo o rodno zasnovanom iliti nasilju prema ženama.

Nasilje možemo definisati kao svaku radnju ili ponašanje protiv nečije volje koja tu osobu onespokojava, ugrožava psihički, fizički, ekonomski, seksualno.

Ne možemo reći da postoje “bolji” ili “gori” oblici nasilja, niti manje značajni oblici nasilja. Ono što možemo reći je da je za nasilje odgovoran jedino i isključivo nasilnik

Nasilje ne mora da bude samo fizičko. Neki nasilnici svoje partnerke svojim ponašanjem zastrašuju, kontrolišu, podrivaju njihovu ličnost, dovode do toga da se osećaju zarobljenim, izolovanim, nesposobnim i zavisnim od njih.

Vređanje, ponižavanje, neprestano kritikovanje, podrivanje ženine ličnosti, njenih sposobnosti, prebacivanje i postepeni prekid prijateljskih, porodičnih, rodbinskih veza se javlja kao vid verbalnog i emotivnog nasilja koje je uvod u fizičko nasilje.

Ponašanja koja možemo navesti kao tipična za nasilnike su ljubomora, posesivnost, omalovažavanje, pretnje i različite vrste nasilja – fizičko, psihološko, seksualno, ekonomsko, kontrola i izolacija. Prepoznavanje znakova nasilja je važno kako bi se nasilje na vreme sprečilo i zaustavilo.

Iskustvo nam govori da se nasilnici služe različitim taktikama i manipulacijama. Nasilje vrše promišljeno i obično daleko od očiju drugih. Sebe predstavljaju kao brižne i dobre. Često pronalaze izgovore za svoje nasilno ponašanje (stres, alkohol, finansijski pritisak, teško detinjstvo i sl) ili prebacuju odgovornost za nasilje na druge – najčešće partnerke (izazvala me je, ne može da zaćuti…).

Fizičko nasilje obično nastupa kada nasilnici osete da su njihove partnerke izolovane i odsečene od podrške – nemaju bliskih prijatelja koji bi im bili podrška, pokidane su porodične veze ili ne postoji razumevanje i podrška porodice, nemaju stabilan posao i izvore primanja. Tu je naša uloga najvažnija u reagovanju i podršci ukoliko saznamo za nasilje.

Kada ih žene napuste neki nasilnici nastavljaju da ih proganjaju, prave foto ili video montaže ili objavlljuju internet sadržaje koji ih vređaju ili predstavljaju u lošem svetlu, koriste decu kako bi im naudili… Osvetnička pornografija je poslednjih godina veliki problem i kod nas i u svetu. Zato nikada nemojte dalje širiti materijale koji eventualno stignu do vas. Prijavljujte grupe na internet koje se prave u svrhu ponižavanja i osvete ženama.

Vrste nasilja