O nama

 

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj“ je nastala početkom 2021. godine na predlog mnogobrojnih muškaraca koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama. Nakon projekta Mladi protiv nasilja prema ženama shvatili smo da nam je neophodna regionalna inicijativa koja će omogućiti muškarcima da se aktivno uključe i ličnim primerom pokažu da nisu nasilnici. U martu 2023. godine Inicijativa je postala članica mreže “MenEngage Europe”. Naš rad oslanjamo na UNITE1 deklaraciju pravih muškaraca.

U razgovoru o nasilju, često možemo da čujemo rečenicu ja nisam takav. Ova inicijativa upravo želi da omogući svakom ko se oseća tako i ko „nije takav“ da to na delu i pokaže. Želimo da promenimo društvene norme i da stvorimo društvo ravnopravnosti bez nasilja.

Godinama su žene bile predvodnice u prevenciji i borbi protiv nasilja, ali danas se sve više muškaraca priključuje i daje svoju podršku ovom pokretu, kako kod nas tako i u svetu. Muškarci, kao očevi, prijatelji, partneri, sinovi, donosioci odluka, lideri, imaju značajnu ulogu u borbi protiv nasilja nad ženama. Oni svojim angažovanjem ukazuju da ovaj problem ne dotiče samo žene, već čitavo društvo.
Posebnu pažnju ćemo posvetiti seksualnom uznemiravanju, jer svi podaci govore da je ono sveprisutno. Za nas – ne, uvek znači ne!

Zalažemo se za:

  • Prevenciji nasilja i promociji nenasilnih modela ponašanja
  • Prijavljivanje slučajeva i podršku ženama koje se nalaze u situaciji nasilja ili su ga preživele,
  • Kreiranje okruženja bez nasilja, seksualnog uznemiravanja ili ucenjivanja žena,
  • Eliminisanje seksističkih izjava i ponašanja u poslovnom okruženju i javnosti,
  • Stalnoj afirmaciji i odbrani ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti,
  • Partnerstvu i saradnji sa svima koji su angažovani u borbi za društvo bez nasilja.
  • Podršci mentalnom zdravlju muškaraca

Znamo da nisu svi muškarci nasilnici, niti je nasilje nešto što je urođeno. Nasilje je naučeno i namerno ponašanje koje se može i sprečiti i promeniti. Potrebni su nam pozitivni i drugačiji modeli. Zaustavljanju nasilja muškarci mogu doprineti kroz uticaj na druge muškarce, a naročito dečake.

Želimo svet sa manje nasilja, seksualnog uznemiravanja ili ucenjivanja. Takođe želimo i da drugim muškarcima pomognem da se lakše nose sa promenjenom pozicijom muškaraca u društvu. Hoćemo svet u kome će svaka devojka slobodno moći da odlučuje o svom telu, obuče i nosi ono šta želi, biti sigurna i zaštićena.

Zaustavljanje nasilja nad ženama može biti još uspešnije ako se mi muškarci aktivno uključimo u njegovo sprečavanje. Zato pomozi. Priključi se i ti!

 

Pravi muškarac nije nasilnik. On se bori za ukidanje svakog nasilja nad ženama i devojčicama. Ne koristi pesnice, niti uvrede. Razume da je nasilje nad ženama veliki i važan problem koji se mora rešiti.

Pravi muškarac se ne plaši da glasno kaže svoj stav. On se uvek i na svakom mestu zalaže za uvažavanje žena i devojčica, za rodnu ravnopravnost i nenasilnu komunikaciju.

Pravi muškarac je uzor drugima. On ne zatvara oči pred fizičkim, verbalnim i seksualnim nasiljem. Svojim ponašanjem daje pozitivan primer muškarcima, mladićima i dečacima, nesvesnim da je nasilje svaki oblik vređanja, ugrožavanja i ponižavanja drugih bića.

IZ DEKLARACIJE PRAVIH MUŠKARACA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

1Forum pravih muškaraca je deo UNiTE kampanje – kampanje bivšeg Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna, za eliminaciju nasilja nad ženama koja za cilj ima prevenciju i eliminaciju nasilja nad ženama i devojčicama širom sveta. UNiTE kampanja je pokrenuta 2008. godine i u okviru nje UN agencije pokreću različite akcije u okviru UN sistema za prevenciju i kažnjavanje nasilja nad ženama. Kroz UNiTE, Ujedinjene nacije udružuju snage sa pojedincima, civilnim društvom i Vladama kako bi eliminisali sve oblike nasilja nad ženama. Forum pravih muškaraca osnivale su kod nas Ujedinjene nacije u Srbiji i Centar E8, uz podršku Kancelarije za mlade Gradske uprave Beograda, međunarodne organizacije CARE i Ministarstva inostranih poslova Norveške.