Muškarci, menjajte ponašanje

Prethodnih dana se na društvenim mrežama podigla bura oko otkaza dostavljaču WOLT-a. Ukratko, dostavljač je zloupotrebio lične podatke klijentkinje WOLT-a i poslao joj sutradan privatnu SMS poruku. Žena ga je prijavila kompaniji i on je sa pravom dobio otkaz. Onda joj se ponovo obratio kriveći nju zato što je dobio otkaz. Screenshot tih poruka je objavljen na mrežama i to je izazvalo lavinu mizoginih i diksriminišućih komentara prema ženama.

Šta treba da naučimo iz ove situacije?

Prva stvar je da ukoliko rukujemo nečijim podacima o ličnosti, ne možemo ih zloupotrebljavati za ostvarenje lične koristi zato što nam se tako ćefne. To je kažnjivo Zakonom, a i svim poslovnim kodeksima kompanija i institucija koje prikupljaju podatke o ličnosti. Wolt platforma je to i potvrdila*.

Da smo normalna zemlja Poverenik za zaštitu podataka ličnosti bi za institucije koje su u komentarima pomenute istražio navode o neprofesionalnom ponašanju zaposlenih u njima i zloupotrebi podataka o ličnosti. Pomenuti su TAXI udruženja, Yettel, Caribic, policija, carina…

Druga stvar se tiče muškaraca a to je da će muškarci morati ne samo da uče već i da se menjaju. Muškarci moraju da prihvate da se svet promenio – da je seksualno uznemiravanje, ne samo nedopustivo, već da će svaki od nas biti prijavljen, a učinjeno nedelo istraženo i sudski gonjeno.

Treća stvar koju svi treba da naučimo je u vezi sa prijavom nasilja. Pojedinci, društvo i institucije su dužni da stvore atmosferu u kojoj će žene slobodno i bez straha moći da prijave svako nasilje ili uznemiravanje. Trebaće vremena da se na ovo naviknu, jer naše iskustvo pokazuje da još uvek veliki broj žena u našem patrijahlnom društvu ne povlači jasne granice šta je uznemiravanje ili nasilje, a šta nije? To se videlo i u mnogim komentarima na vest gde su mnoge žene osuđivale ženu koja je prijavila zloupotrebu podataka.

Strah žena

Svi podaci govore da je seksualno uznemiravanje sveprisutno. Strah žena je realan, jer je nasilje svuda oko nas. To što nam se neko svideo nikada nije dovoljan razlog za uznemiravanje. Za nas muškarce – NE, mora uvek da znači NE!

E tu dolazimo da važnog dela međuljudskih odnosa. Ćutanje je “NE” (kao u slučaju sms poruke), i “ne znam” je “NE”… Dakle, sve dok nema eksplicitnog “DA” sve je zapravo “NE”.  Pristanak žene ne mora nužno da bude verbalni jer znamo da je interakcija među ljudima složena stvar. Ali svako od nas muškaraca zna kada je dobio dozvolu da nešto uradi, a kada ne.

Uspostavljena su nova pravila, standardi ponašanja i komunikacije. Za sve moramo prvo da pitamo! I nemojte da vam je to teško! Ništa nema na silu, nema zloupotrebe, nema proganjanja, nema uznemiravanja. Potrebna je saglasnost.

Fotocredit Tanjug/Dragan Kujundžić

Muškarci i nasilje prema ženama

Kada mi muškarci razgovaramo o nasilju prema ženama, često se čuje rečenica „ja nisam takav“. Znam da nisu svi muškarci nasilnici, niti je nasilje nešto što je urođeno. Nasilje je naučeno i namerno ponašanje koje se može i sprečiti i promeniti. Zato muškarci menjajte se.

Zaustavljanju nasilja muškarci mogu doprineti kroz uticaj na druge muškarce, a naročito dečake. Ova prilika kao i svaka druga slična treba da nas podstakne da izađemo iz „muške kutije“ u koju nas gura patrijarhat. Umesto relativizacije ispovesti žrtvi, mi, muškarci, moramo bez ograda da podržimo svaku ženu koje je skupile snagu i odlučila da progovori. U svojoj okolini svako od nas treba da širi kulturu nenasilja, daje (najbolji) lični primer dečacima i reaguje, za početak, na svako seksističko ponašanje ili uznemiravanje.

Želimo sigurne javne prostore za sve

Često kažemo da ne želimo Srbiju u kojoj devojčice, devojke i žene svakodnevno žive u strahu od mogućeg muškog nasilja, stide se i pate. Hoćemo svet u kome će svaka devojka slobodno moći da obuče i nosi ono šta želi, biti sigurna i zaštićena. Hoćemo javne prostore bezbedne za žene i kompanije koje štite korisnice i njihove podatke.

Zato, dragi moji, prihvatimo odgovornost. Mi smo ta generacija muškaraca koja treba da napravi ključnu promenu ponašanja i da nove pozitivne primere u odnosima sa ženama.

Pozivamo vas da se priključite se našoj zajednici na VIBER-u i da potpišete POVELJU

*Platforma WOLT je u saopštenju navela da je u svim potpisanim ugovorima jasno navedeno da zaposlene i zaposleni ni pod kojim okolnostima ne smeju da otkrivaju, koriste ili zloupotrebljavaju informacije u vezi sa isporukama, porudžbinama ili korisnicima Platforme u bilo koju svrhu, osim za usluge dostave.