Muška kutija

Svaki dan se susrećemo sa različitim situacijama koje pokazuju da i dalje živimo u “muškom svetu”. Zato je odgovornost muškaraca još veća. Moramo izaći iz  “muške kutije” u kojoj je žena predstavljena samo kao objekat i “vlasništvo” muškarca. Znamo da svaki put kada dečak ili muškarac iskorači iz muške kutije, rizikuje da se izloži nekom od društvenih mehanizama koji će pokušati da ga gurnu nazad u kutiju. Fenomen muške kutije upravo zato uspešno opstaje. On se oslanja na neki od mehanizama nasilja. To su najčešće verbalno zlostavljanje, javno posramljivanje, odbacivanje i drugi oblici nasilja.

“Muški svet” na nasilje prema ženama gleda kao nešto usputno i gotovo uvek ga pokušava da ga relativizuje. Najgore je što gotovo nikada se ne pokazuje saosećanje prema žrtvama. Žene koje su o tome javno govorile su gotovo uvek progonjene i stavljane na stub srama. upravo protiv toga želimo da se borimo.

Promena odnosa moći između žena i muškaraca ostaje naš trajni društveni zadatak, i globalno i lokalno. Preispitivanje rodnih odnosa, uspostavljanje jednakosti i isključivanje nasilja na nivou vrednosti i ponašanja u odnosima dečaka i devojčica, mladića i devojaka – veliki je pedagoški zadatak kome nismo dovoljno posvećeni.

Zato poslušajte Tonijevo predavanje!