Bez samoubistava muškaraca

Svakog 19. novembra već 23 godine obeležava se Međunarodni dan muškaraca. Ove godine,  posvećen je mentalnom zdravlju muškaraca i obeležava se pod sloganom „Bez samoubistava muškaraca“ (Zero male suicid).

Poslednjih godina, broj muškaraca u Srbiji preminulih od samoubistava je tri do četiri puta veći u odnosu na žene. Ujedno je veća verovatnoća da će muškarci pribeći alkoholu da bi se izborili sa životnim izazovima, kao i da će umreti od posledica zloupotrebe alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

Nažalost, zaboravlja se da patrijarhat, pored žena, ugrožava i muškarce. On od njih traži da budu “jaki”, da ne pokazuju emocije i strah, da se neprekidno takmiče, da dominiraju. Takvi zahtevi stvaraju pritisak na muškarce, izazivaju napetost i stres i ugrožavaju njihovo mentalno zdravlje. Naša kultura je neprijateljski raspoložena prema muškarcima koji pokazuju svoje emocije i izlaze iz „muške kutije“, posebno ako se te emocije percipiraju kao „meke“ ili „slabe“.

Posebna tema su samoubistva muškaraca prilikom femicida. Tokom ove godine do novembra meseca dogodilo se 27 femicida, os toga devet samoubistava i jedan pokušaj samoubistva. U 2022. godini do novembra meseca dogodilo se 25 femicida, od toga osam samoubistava ubice i šest pokušaja samoubistava. U 2021. dogodilo se 26 femicida, od čega je pet praćeno samoubistavom ubice, dok je u 2020. od ukupno 29 femicida, 10 pratilo samoubistavo ubice. Ovim slučajevima se kao društvo skoro pa i ne bavimo.

Iako je u poslednjih 30 godina zabeležen značajan razvoj sistema podrške i zaštite mentalnog zdravlja, svetska statistika pokazuje da mu muškarci ne pristupaju u dovoljnoj meri. Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, 1 od 10 muškaraca doživljava anksioznost ili depresiju, ali ih manje od polovine traži pomoć. Umesto pomoći oni biraju ćutanje, često na sopstvenu štetu. Srbija u tome nije izuzetak.

U XXI veku uloga muškaraca se značajno izmenila. Zato je veoma važno razgovarati sa mladima o ulozi muškaraca u društvu, partnerskim odnosima, ljubavi, roditeljstvu, nasilju i patrijarhatu. Moramo se boriti protiv nametnutih stereotipnih rodnih uloga. Potrebno nam je kontinuirano obrazovanje i vaspitanje za rodnu ravnoporavnost. Zbog toga je važno da se u školama o tome stalno govori. Zajedno stvarajmo pozitivne muške uzore. Pripremajmo nove generacije muškaraca za Srbiju i svet u kojoj su žene i muškarci ravnopravni.

Međunarodni dan muškaraca je prilika za sve ljude dobre volje da pohvale napore i doprinos muškaraca u kreiranju dobrog društva za sve. Pozovite danas muškarce u svojoj okolini na razgovor, pitajte ih kako su i pružite im podršku.

Međunarodni dan muškaraca

 

Ovo je prvo zajedničko saopštenje i akcija Incijative Za tebe #VaznoJe i Inicijative “Ne posmatraj. Reaguj!”

Korisni linkovi

Međunarodni dan muškaraca zvanična stranica

ZAŠTO SU MUŠKARCI USAMLJENIJI NEGO IKAD

KAKO RAZGOVARATI O MENTALNOM ZDRAVLJU SA OSOBOM MUŠKOG POLA

PROBLEM MUŠKE TUGE – OSVETLJAVANJE PITANJA KOJA SU DUGO BILA NEREŠENA

Inicijativa Za tebe #Vaznoje
Važno je znati da se, uz odgovarajuću pomoć, psihološke i emocionalne krize mogu prevazići. Uz pozitivnu praksu i obrazovanje o mentalnom zdravlju od malih nogu, neke se mogu i preduprediti.

Duboko verujući da ključ efikasnog očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja pre svega leži u edukaciji, uz podršku Fondacije Ane i Vlade Divac, Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu kojima neizmerno zahvaljujemo, pokrenuli smo web stranicu “Za Tebe #VAŽNOJE”

Na njoj možete naći sadržaje iz pouzdanih i relevantnih izvora koji Vam mogu pomoći u boljem i lakšem razumevanju teme mentalnog zdravlja. Ujedno se nadamo da će Vam sadržaj stranice pružiti odgovore na pitanja koja vas tište, a istovremeno ohrabriti da potražite pomoć. Jer, niste sami. Takođe Vas pozivamo da svoje sugestije, predloge tema i pitanja šaljete na mejl zatebevaznoje@gmail.com