Ujedinjeni u narandžastoj boji

Prepoznati kao jedna od važnih inicijativa koja se bori protiv nasilja prema ženama, pozvani smo od strane da se na današnji dan prvog večitog derbija u najkvalitetnijem evropskom takmičenju u košarci – Evroligi, uključimo u kampanju “Ujedinjeni protiv nasilja nad ženama”.

Narandžasta boja ujedinila je i košarkaše Crvene zvezde i Partizana, koji su snimili zajedničku video poruku:

Njihove poruke su namenjene svima a naročito muškarcima. „Nasilje nad zenama – mora prestati. Naša je  obaveza da zaštitimo sve žene: majke, sestre, supruge, drugarice… Odmah prijavi nasilje – nema izgovora! Pomozimo onima koji trpe nasilje. Nasilnik je kukavica – budimo hrabri. Zaštitmo žrtve“.

Svaka treća žena, kako u Evropskoj uniji tako i širom sveta doživela je fizičko, seksualno, socio-ekonomsko i/ili verbalno nasilje barem jednom u životu. Rodno zasnovana diskriminacija, seksualno uznemiravanje i rodno zasnovano nasilje su pitanja osnovnih ljudskih prava.

O inicijativi

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj!“ je okupila muškarce koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama. Oni su se potpisujući povelju “Muškarci protiv nasilja nad ženama”obavezali da će reagovati na svako ispoljavanje nasilja i da nikada neće posegnuti za bilo kojom vrstom nasilja prema ženama – fizičkom, verbalnom, seksualnom, psihološkom, ekonomskom ili nekom drugom.

Potpisujući povelju inicijativi se mogu priključiti svi drugi muškarci koji dele vrednosti nenasilja i poštovanja ženskih prava.

Priključite se našoj Viber zajednici