Pravo na abortus je pitanje i za muškarce

Prošlo je skoro nedelju dana od kada je Vrhovni sud poništio presudu iz 1973. godine „Roe protiv Vejda“ koja je omogućila legalizovanje abortusa u SAD. Ova odluka je odjeknula globalno. O poništavanju presude su se izjasnili mnogi, a naročito feministkinje koje se bore za ženska prava. Ali tu su bili i političari, sportisti, umetnici, aktivisti, advokati, profesori. Potrebno da i mi muškarci podignemo glas, da se uključimo u javnu debatu i branimo pravo žena na odluke koje se tiču njihovog tela.

Posledice

Dominira mišljenje da u današnjem globalizovanom svetu ova odluka može imati dalekosežne posledice. Pre nekoliko godina zabranjen je abortus u Poljskoj, danas se to dešava u SAD, a iste tendencije aktuelne su i u drugim zemljama. Setimo se samo slučaja Mirele Čavajde od pre neku nedelju u Hrvatskoj, koji je na ulice i protest “Dosta” izveo veliki broj žena i muškaraca.

 

Muškarci

Mi muškarci iz inicijative „Ne posmatraj. Reguj!“ često znamo da kažemo za sebe „Mi koji nismo takvi“. Smatramo sebe progresivnim. Ne pripadamo onim muškaracima kojima je nasilje sredstvo za rešavanje problema u partnerskim, ljubavnim ili društvenim odnosima. Posmatrajući ovih dana društvene mreže koje su se usijale, smatram da je potrebno da i mi muškarci podignemo glas, da se uključimo u javnu debatu i branimo pravo žena na odluke koje se tiču njihovog tela.

Važno je i da se obavežemo da ćemo preduzimati sve što je u našoj moći da se zabrana abortusa u zemljama regiona nikada ne desi.

Naša najvažnija poruka je da se nivo stečenih ženskih prava ne sme smanjivati. Bilo kakava zabrana bi urušila dostignut civilizacijski nivo i nikako ne pomaže razvoju naših društva. Istorijski gledano, ozakonjenje abortusa jedna od dostignutih sloboda u društvu i garancija ostvarenja ženskih prava. Sigurni smo da će zabrana dovesti do porasta smrtnosti i narušavanja zdravlja  žena, kao što je već slučaj u Poljskoj.

“Abortus mora biti legalan, siguran, dostupan, kvalitetan i besplatan, a žene su te koje imaju pravo slobodno da odlučuju o rađanju dece.”

Postoje muškarci koji bi da zabrane ženama pravo na izbor i budu “vlasnici” njihovih tela. Takođe kažu da su žene „krive“ za trudnoću. Zanemaruje se činjenica da većina žena koje se odluče na abortus su žene koje već imaju decu.  Na pomen vazektomiji, trajnom odstranjivanju semenovoda, padaju u vatru. Vijagru bi i dalje da koriste, a kondom ih „žulja“. Pa neće onda biti da su samo žene odgovorne za trudnoću i da zato njima treba ograničavati prava.

 

Ginekolozi svedoče da se na abortus najčešće odlučuju udate žene, koje su uz to i majke u proseku dvoje dece.”

S druge strane mnogi muškarci u svetu su podigli glas protiv zabrane abortusa. Borba za ženska prava je globalna i ona neće prestati. Ona se dešava u svakom delu sveta i u njoj učestvuju univerziteti, korporacije, međunarodne organizacije, kreativne industrije, milioni aktivista i aktivistkinja. Muško-žensko savezništvo postoji i razvija se. Borba protiv nejednakosti i siromaštva upravo se gleda kroz borbu za rodnu ravnopravnost i unapređenje položaja žena.

Predlozi

Nekoliko predloga: Pre svega aktivno se zalažite za pravo na izbor kao autentično žensko pravo. Abortus jeste žensko pitanje ali mi muškarci ne treba da ćutimo. Tu smo kao saveznici i podržavaoci. Zato ne narušavajte autonomiju ženskih tela. Uvek i na svakom mestu gde je potrebno stanite uz pravo žena da jedino one mogu donositi odluke o svom telu. Pri seksualnom odnosu koristite uvek kondome ili uradite vazektomiju.

I za kraj mi muškarci uvek moramo brinuti o reproduktivnim pravima žena!

Pozivamo vas da se priključite se našoj zajednici na VIBER-u