Pomozimo muškarcima i dečacima – Međunarodni dan muškaraca

Već 23 godine svakog 19. novembra obeležava se Međunarodni dan muškaraca. Ove godine on se obeležava pod sloganom “Pomozimo muškarcima i dečacima”

Mnogi se pitaju zbog čega nam je potreban Dan muškaraca u svetu krojenom po muškoj meri. Po čemu je ovaj dan drugačiji od ostalih 364 dana u godini. Cilj ovog praznika je da istakne pozitivne muške uzore, značaj brige o zdravlju muškaraca i dečaka i promoviše rodnu ravnopravnost. Zato, pozovimo danas muškarce u svojoj okolini da urade preventivni pregled srca, krvnih sudova, ili abdomena, provere krvni pritisak, izmere  nivo šećer u krvi, odu na PSA test… jer ne trebaju nam jaki već zdravi muškarci!

Doprinos muškaraca

Upravo na današnji dan želimo da istaknemo dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, razvoju rodne ravnopravnosti, porodici, roditeljstvu i poslu. Ovo je prilika i da ukažemo na činjenicu da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan uticaj na svoju okolinu. Hvala svim onim muškarcima koji su u inicijativi  “Ne posmatraj. Reaguj!” prepoznali prostor za borbu protiv nasilja prema ženama kao velikom društvenom problemu.

Važno je da obeležavamo ovaj dan i da na taj način izbijamo iz ruku sve „argumente“ konzervativnih muškaraca i žena o tome da su muškarci na našoj planeti ugroženi.

Patrijahalni obrasci

Patrijarhalni obrasci, pored žena ugrožavaju i muškarce. Ti obrasci od muškaraca traže da budu “jaki”, da ne pokazuju emocije i strah, da se neprekidno takmiče, da dominiraju. Takvi zahtevi kreiraju pritisak na muškarce, izazivaju napetost i stres i ugrožavaju zdravlje. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u 2022. godini je za 41% povećan broj saobraćajnih udesa sa smrtnim ishodom zbog prebrze vožnje mladih muškaraca. Zato kažemo ne trebaju nam “hrabri” već živi muškarci.

U XXI veku uloga muškaraca se značajno izmenila i njihovo učešće kao saveznika i partnera je veoma značajno u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama i uspostavljanju rodne ravnopravnosti. Hajde da na današnji dan to i pohvalimo. Ukazujemo i na to da je veoma važno razgovarati sa mladićima i dečacima o današnjoj ulozi muškaraca u društvu, partnerskim odnosima, ljubavi, roditeljstvu… Nama ne trebaju siledžije i nasilnici već osvešćeni i ravnopravni muškarci!

Moramo se svi zajedno boriti protiv nametnutih stereotipnih rodnih uloga. Mi kažemo “Pravi muškarac se ne boji suza. On zna da su suze znak snage.” Potrebno nam je kontinuirano obrazovanje i vaspitanje za rodnu ravnopravnost. Zbog toga je važno da se u školama o tome stalno govori. Zajedno stvarajmo i promovišimo pozitivne muške uzore. Pripremajmo nove generacije muškaraca za stvaranje boljeg i sigurnijeg sveta  u kojoj su žene i muškarci ravnopravni.

Međunarodni dan muškaraca prvi put je obeležen 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, a danas se slavi u preko 60 država sveta.

Priključite nam se! Potpišete POVELJU i budite deo naše zajednici na VIBER-u