Muškarci ustanimo za sve žene, devojčice i planetu Zemlju

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj!“ pridružila se globalnoj akciji Jedna milijarda ustaje. Jedna milijarda ustaje (One Billion Raising) je do sada najveća masovna akcija u borbi protiv nasilja prema ženama. Kampanja je pokrenuta na Dan zaljubljenih 2012., i započela je kao poziv na akciju zasnovanu na  poraznoj statistici da će 1 od 3 žene na planeti tokom života biti pretučene ili silovane. Ova statistika dovodi do poražavajućeg saznanja da je preko milijardu i trista miliona žena na svetu bilo izloženo psihičkom ili fizičkom nasilju.

Akcijom “Jedna milijarda ustaje” žene i muškarci sveta žele da poruče da je dosta nasilja prema ženama, eksploatacije i patrijarhata.

Ilustracija/dizajn: Hana Vrca/Sanja Bachrach Krištofić

Nasilje prema ženama mora prestati

Želimo da uputimo snažnu poruku da nasilje prema ženama mora prestati.

„Pozivamo sve muškarce da na današnji Dan zaljubljenih šire oko sebe atmosferu ljubavi bez nasilja. Nasilje mora da prestane! Ljubav nije nasilje i nikada ne može biti. Ljubomora, šamari, zabrane, uznemiravanje, ekploatacija, zlostavljanje, maltretiranje, seksizam, uhođenje, proganjanje …. nisu i nikada ne mogu biti ljubav. I zato kažemo “Ne budite nasilni, pokažite ljubav!“”

Dok svet živi posledice pandemije, delovanja patrijarhata, divljeg kapitalizma i šovinizma, svakodnevno svedočimo o nasilju i bezobzirnoj borbi za moć u društvu, koja se vodi eksploatacijom žena, ženskih tela i resursa planete Zemlje. Stoga je i ovogodišnji deseti One Billion Rising Bodie posvećen borbi protiv nasilja koje uništava živote žena i “ubija našu majku“ planetu Zemlju.

Break the chain

Danas su, žene i muškarci iz svih delova sveta, aktivistkinje, umetnice i svi progresivni ljudi, u zajedničkoj borbi protiv nasilja prema ženama. Pokazaćemo zajednički otpor, protest, solidarnost, našu povezanost s prirodom i globalno zajedništvo.

Svake godine u više od 200 zemalja sveta aktivistkinje i aktivisti različitim događajima i uz pesmu “Pokidaj lance” (Break the Chain) plešu koreografiju na ovu pesmu. Na taj način plešući uz istu muziku čitav svet se simbolično ujedinjuje u istom, važnom apelu „Zaustavimo nasilje prema ženama“.

Muškarci ustanimo zajedno. Pridružite nam se i pokažite ljubav!