I muškarcima je važan Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj“ smatra opasnim napade institucija, pojedinih verskih zajednica, konzervativnih pojedinaca i nevladinih organizacija na Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Nakon Hrvatske i drugih istočnoevropskih zemalja napadi na koncept i politike rodne ravnopravnosti i u Srbiji dobijaju značajno mesto u javnom prostoru. Posebno zabrinjava što se za one koji osporavaju vrednosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti širom otvaraju vrata upravo onih institucija koje bi morale biti perjanica u primeni Zakona usvojenog 2021. godine.

Napad na Zakon o rodnoj ravnopravnosti predstavlja zvono za uzbunu za sve one koji žele društvo ravnopravnosti, solidarnosti i jednakosti. Želja ovih grupacija je da točak istorije vrate u nazad i da ženama oduzmu davno osvojena ljudska prava.

Zemlje, a među njima i Srbija, ne mogu biti uspešne i razvijene ukoliko ne omoguće svakom građaninu i građanki da iskaže svoje pune potencijale. Zakon o rodnoj ravnopravnosti upravo obezbeđuje načine i sredstva kojima se dostiže ravnopravnost žena i muškaraca. On stvara pravni osnov da oni koji se nalaze u podređenom položaju, a to su žene, dostignu ravnopravnost i učestvuju u društvenom životu, sportu, obrazovanju, kulturi i svim drugim oblastima života i rada.

Ovaj Zakon je dobar i za muškarce, jer patrijarhat, pored žena ugrožava i njihovu poziciju u društvu. Podsećamo na pogubnost patrijahalnih obrazaca ponašanja koji od muškaraca traže da budu “jaki”, da ne pokazuju emocije i strah, da se neprekidno takmiče, da dominiraju. Takvi zahtevi kreiraju veliki pritisak na muškarce, izazivaju napetost i stres i ugrožavaju njihovo zdravlje, pa i sam život.

Moramo se zajednički boriti protiv nametnutih stereotipnih rodnih uloga u našem društvu. U XXI veku uloga muškaraca se značajno izmenila. Zato je veoma važno razgovarati sa mladima o ulozi muškaraca u društvu, partnerskim odnosima, ljubavi, roditeljstvu i patrijarhatu. Učešće muškarca, kao saveznika i partnera je veoma značajno u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama i borbi za rodnu ravnopravnost.

Danas, kada žene čine većinu onih koji na Univerzitetima u Srbiji stiču najviša akademska zvanja i kada zauzimaju najviše položaje u Vladi, Skupštini, našim pravosudnim i naučnim institucijama, u kompanijama i na umetničkoj sceni, ne sme biti povratka u prošlost, u privatnu sferu, u kojoj se uloga žena svodi na “brigu o deci, kuhinju i crkvu“.

Podizanje teme o ugroženosti nacije zbog upotrebe rodno senzitivnog jezika, opstrukcija nadležnih za standardizaciju srpskug jezika, širenje straha od tzv „rodnih ideologija“ predstavljaju dobro poznatu kampanju ultrakonzervativnih organizacija i političkih pokreta, povezanih s američkom krajnjom desnicom i ruskim oligarsima i propagandistima.

Zloupotreba verskih osećanja uz upotrebu lažnih argumenata o neustavnosti rešenja u zakonu i širenje strahova pogubni su za celo društvo. Zato je izuzetno važno da mi muškarci podignemo glas protiv ovakvih pojava i kampanja koje, ako budu prihvaćene, ugrožavaju dobrobit naših ćerki, majki, supruga, partnerki i svih žena u našem društvu.

Umesto kampanje ukidanja Zakona potrebno kontinuirano obrazovanje i vaspitanje za rodnu ravnoporavnost. Zbog toga je važno da se u školama o tome stalno govori. Umesto što pokušavamo da ograničimo žene, zajednički stvarajmo pozitivne društvene uzore. Podignimo glas i pripremajmo nove generacije muškaraca za Srbiju i svet u kojoj su žene i muškarci ravnopravni.

Pozivamo sve progresivne muškarce da se uključe u borbu u zaštiti ženskih ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i protiv nasilja prema ženama.