Dokle? – niko nema pravo da oduzme život

Mi muškarci okupljeni oko inicijative „Ne posmatraj. Reaguj!“ zajednički podižemo glas i borimo se protiv nasilja prema ženama. Juče su u Somboru, u porodičnom nasilju, brutalno ubijene tri žene. Sistem je zakazao i tri života su ugašena. Ženska života. Prošli vikend smo kolektivno plakali i hodali sa knedlom u grlu čitajući ispovesti hiljada žena #NisamPrijavila

Sistem na žalost nije reagovao. Umesto da Vlada Srbije napravi inspekcije po lokalnim policijskim upravama i Centrima za socijalni rad ona nije zaštitila žene u Somboru kao ni ko zna koliko drugih žena. To mora da se promeni. Životi žena i njihova zaštita od nasilja, moraju uvek biti priroritet svake nadležne institucije u ovoj zemlji.

Desetine hiljada ispovesti anonimnih žena i lavina emocija, strave i tuge nije bilo dovoljno da se sistem trgne. Femicid se nastavlja i do danas 25 žena je ubijeno samo u ovoj 2021. godini. 25 života je ugašeno i to samo zato što su ženski. Sve one su nastradale od ruke muškog partnera, bivšeg partnera, supruga … sve u svemu od njima bliskog muškarca sa kojim su bile u vezi.

Istraživanja pokazuju da se femicid (ubistvo žena) najčešće dešava kao izraz ljubomore ili zbog odlaska partnerke. Zato je važno da mi muškarci, u slučaju prekida emotivne veze ili odlaska partnerke ili supruge, odgovorno i nenasilno prihvatimo tu njihovu odluku.

Niko nema pravo da oduzme život!

Nasilje generalno, a pogotovo nasilje prema ženama mora postati društveno neprihvatljivo. Mi muškarci moramo isključivati nasilnike iz svog okruženja, uvek reagovati na gnusne, uvredljive, mizogine i seksističke priče. Moramo ih pozivati da se obrate institucijama za pomoć ukoliko ne mogu sami da oslobode nasilja. Ne zaboravimo da patrijarhat koji govori da je žena vlasništvo muškarca ubija i muškarce. U XXI veku uloga muškaraca se značajno izmenila. Zato je veoma važno razgovarati sa mladima o ulozi muškaraca u društvu, partnerskim odnosima, ljubavi, roditeljstvu i patrijarhatu.

Ne želimo da zatvaramo oči pred nasiljem prema ženama. Ovo je ogroman društveni problem. Pozivamo sve muškarce da uvek reaguju na bilo koji oblik nasilja prema ženama. Žene imaju ista prava kao i mi i imaju pravo na život bez straha i nasilja.

******

O inicijativi

Inicijative „Ne posmatraj. Reaguj!“ je okupila muškarce koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama. Oni su se potpisujući povelju “Muškarci protiv nasilja nad ženama” obavezali da će reagovati na svako ispoljavanje nasilja i da nikada neće posegnuti za bilo kojom vrstom nasilja prema ženama – fizičkom, verbalnom, seksualnom, psihološkom, ekonomskom ili nekom drugom.

Potpisujući povelju inicijativi se mogu priključiti svi drugi muškarci koji dele vrednosti nenasilja i poštovanja ženskih prava.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovljen je 2017. godine odlukom Vlade Republike Srbije u znak sećanja na 18. maj 2015. godine, kada je u porodičnom nasilju u Srbiji za 72 sata ubijeno sedam žena.

Istaknuti vizuelni umetnik Slavimir Stojanović Futro je volonterski kreirao vizuelni identitet inicijative. Hvala mu beskrajno na tome.