Upoznati učenice i učenike sa protokolom

Pre neki dan je počela nova školska godina. Posle gotovo godinu i po dana deca su ponovo zajedno u školskim klupama na časovima koji traju 45 minuta. Prošle godine pandemija SARS-Cov 2 uticala je da je smanjeno vršnjačko nasilje u samim školama ali je zato povećano digitalno nasilje. U Srbiji je na žalost nasilje prihvaćeno kao normalna stvari i stoga treba dodatno obratiti pažnju u obrazovnim institucijama ne njegovu prevenciju.

Nova školska godina

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj“ smatra da je od izuzetne važnosti da se već na samom početku školske godine sa učesnicama i učesnicama povede razgovor o nasilju i informišu se o Posebnom protokolu. Takođe da se na prvim sednicama Saveta roditelja pokrene pitanje nulte tolerancije na nasilje i odrede roditelji koji će biti članovi i članice školskih timova. Rukovodstva škola treba da provere svoje načine postupanja i da li su u saglasju sa Protokolom. Posebno treba obratiti pažnju na seksualno nasilje i uznemiravanje. O tome se ne govori mnogo, a većina obrazovnih institucija nema usvojene dokumente kojima će regulisati prevenciju seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja.

Na našu žalost Vlada Srbije ka ni Ministarstva prvirede, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, Ministarstvo sporta i omladine ili Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost nisu našli za shodno da se pozabave neformalnim obrazovanjem u Srbiji. Ulazimo u novi ciklus prijava za različite sportske školice i klubove, škole glume, plesa, jezika, folklora, baleta, crtanja… Institucije se prave neme na dešavanja koja su nam svima eksplodirala u lice, poput škole glume Mike Aleksića i istraživačke stanice Petnica. Ovi slučajevi su upravo otvorili pitanja o problemima sa prijavljivanjem seksualnog nasilja, procedurama i pokrenuli javnu diskusiju o zaštiti žrtava. Takođe su otvorena i pitanja ko može da radi sa decom i kako sistem to kontroliše.

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj“ će i dalje pratiti šta se dešava i vršiti pritisak na nadležne institucije da se problemom pre svega seksualnog nasilja ozbiljno pozabave. Pozivamo sve organizacije koje se bave problemom nasilja da u svojim sredinama pokrenu ova i slična pitanja. Pozivamo i nadležne institucije da pod hitno pokrenu dijalog o nasilju u obrazovnim institucijama pre svega neformalnom obrazovanju u Srbiji. Nećemo valjda čekati nove slučajeve seksualnog nasilja pa da se ponovo svi čudimo i prebacujemo odgovornost, dok žrtve trpe i pate!

Potpiši

Pozivamo muškarce koji žele da budu saveznici u borbi protiv nasilja prema ženama da nam se priključe potpisujući Povelju na www.reaguj.org

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj!“ je okupila muškarce koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama.
Istaknuti vizuelni umetnik Slavimir Stojanović Futro je volonterski kreirao vizuelni identitet inicijative.
Hvala mu beskrajno na tome.